Sledljivost spletnih anket

Kako vzpostaviti sledljivost pri spletnih anketah

Anketni vprašalnik je razširjena kvantitativna metoda zbiranja podatkov, ki jo uporabljajo bodisi podjetja za merjenje kakovosti odnosov s strankami bodisi študenti, ko sestavljajo svoje seminarske ali diplomske naloge. Aplikacij je seveda veliko. Subjekti so lahko anonimni ali znani (legitimirani). Lahko jo naredimo na terenu, pošljemo po klasični pošti (obe možnost lahko označimo kot klasično anketo), ali pa se odločimo za spletno anketo.
 
Spletna anketa ima svoje prednosti in slabosti v primerjavi s svojo starejšo različico. Prednosti najdemo v odgovarjanju anketiranca v lastni režiji (termin, lokacija, čas izpolnjevanja), kar pozitivno vpliva na natančnost (kakovost) odgovorov in zmanjša prisotnost pristranskosti (anketar s svojim položajem v organizaciji, telesno govorico, ali samo s svojo prisotnostjo lahko vpliva na rezultate ankete). Ker je anketa digitalna, prihranimo pri stroških in času anketiranja. In še podatkov nam ni potrebno prepisovati. Možno je tudi spremljanje rezultatov v realnem času. Slabosti najdemo predvsem v problemu reprezentativnosti (dostopnost ITK), prostovoljnega pridobivanja e-poštnih naslovov in sledljivost odgovorov. Ko pošljemo povabilo za sodelovanje v anketi, je izpolnitev te ankete anonimna (običajno je v e-pošti spletni naslov do ankete). V praksi anketarju ne preostane drugega kot, da  teden ali dva pred iztekom roka za izpolnitev ankete pošlje vsem naslovnikom opomnik. Nato pričakovano prejme nekatera povratna sporočila, da je bila anketa že izpolnjena.
 
Problem sledljivosti rešimo z vključitvijo posebne povezave v telo besedila e-pošte in uporabo Google Analyticsa. Za ta proces je potrebno imeti digitalne kompetence na ravni samostojnega uporabnika (Europass), kar pomeni, da moramo znati uporabljati orodja in urejevalnike za ustvarjanje spletnih strani. Za spletno anketo z vgrajeno sledljivostjo je torej potrebno:
 
1.    Ustvariti spletno anketo (npr. na www.1ka.si)
2.    Uporabiti Google Analytics za vnos kampanje.
3.    Ustvariti html datoteko s kodo za sledljivost in preusmeritev na spletno anketo.
4.    Naložiti html datoteko na spletni strežnik (ftp).
5.    Uporabiti Google orodje Campaign URL Builder.
6.    Oblikovati e-pošto s povezavo.
7.    Uporabiti Google Analytics za pregled rezultatov.
 
(1) Začnemo z izdelavo spletne ankete. V času pisanja tega članka se veliko uporablja 1ka.si. Ustvarimo anketo pri njih. Shranimo naslov ankete (npr. www.1ka.si/x/000000).
 
(2) Če še niste uporabili Google Analytics, a imate Google Account, potem je postopek prijave relativno enostaven, saj ga lahko uporabite tudi tukaj. V nasprotnem primeru naredite registracijo. V Google Analyticsu, v zavihku "Admin", ustvarite novi "Account" in nato novi "Property". Izberite naslov ankete in vpišite bodoči spletni naslov html datoteke, ki jo bomo ustvarili v naslednjem koraku -lahko si predstavljamo, kako se bo glasil končni naslov (npr. www.mojadomena.si/anketa.html). Google Analytics bo spremljal zadetke anketirancev na tem naslovu. Opomba: Imeti morate spletno gostovanje, kjer boste naložili html datoteko, npr. uporabimo lahko  brezplačna gostovanja različnih spletnih ponudnikov.

Ustvarjen bo "Tracking ID" in koda za html datoteko, ki jo boste ustvarili v naslednjem koraku.
 
(3) Ustvarimo html datoteko (npr. anketa.html) v primernem programu (Beležka v Windowsih, Sublime, ...). Vključimo osnovno kodo, ki bo kazala na našo spletno anketo (1ka).
 
Nato vključimo kodo s Tracking ID-jem iz prejšnjega koraka. Primer:
 
(4) Naložimo html datoteko na spletni strežnik s primernim FTP programom.
 
(5) Uporabimo Google orodje Campaign URL Builder. Omogoča nam, da bomo v e-pošto vključili personalizirano povezavo do spletne ankete. Tako bomo vedno vedeli, kdo je izpolnil anketo in kdo ne. Orodje nam pripravi spletno povezavo, ki jo bomo vključili v e-pošto s povabilom za sodelovanje v anketi.

(6) Nadaljujmo na oblikovanje e-pošte s povabilom sodelovanja v anketi. Vsebina naj odraža namen ankete, čas izpolnjevanja, poudarek na anonimnosti in vljudno povabilo za sodelovanje. Vključimo spletno povezavo, ki smo jo dobili v prejšnjem koraku. Povezavo lahko skrajšamo s spodnjo opcijo "Convert URL to Short Link" ali drugimi spletnimi orodji. Primer:
 
(7) V Google Analytics pod kategorijo "Reports", razdelek "Acqusition", razdelek "Campigns" spremljamo odzive anketirancev.
 
Primer:
V elektronsko preglednico si lahko pišemo poslane e-pošte in odzive anketirancev. Tako točno vemo, kateri anketiranci so se odzvali na naše povabilo. Tisti, katerih aktivnost ni zaznana lahko opomnimo z naknadnimi e-poštami.
 
Uspešno anketiranje!